Önvédelem

Először szét kell zúznod az elképzeléseidet az önvédelemről, mielőtt újra felépíted őket

Önvédelmi tippek, tanácsok lányoknak:

JELENTKEZÉS NŐI ÖNVÉDELEM EDZÉSRE>>

Egy hétköznapi tárgy, ha fegyverként tudod alkalmazni, valóban nagyban növelheti az esélyeidet, de nem szabad mentsvárként csak ebbe az egy dologba kapaszkodni. Önmagában egy eszköz képtelen megfelelő védelmet nyújtani, elsősorban mindenkinek magára kell számítania. Vannak olyan alapelvek, melyek minden nő számára könnyen elsajátíthatóak és beilleszthetőek a természetes védelmi eszköztárába.

1. Légy mindig körültekintő!
Kerülj tisztába a környezeteddel, figyeld tudatosan a körülötted lévő embereket, és ha valami azt súgja, hogy nem vagy biztonságban, akkor inkább menj el onnan. Ne hezitálj, ha veszélyben az életed, cselekedj! Akkor már nincs idő terveket gyártani. A legrosszabb, amit tehetsz, ha lefagysz.

Használd a kulcsod!
Használd a kulcsod!

2. Rutinos mozdulatok
Általános vészhelyzetekre az emberek többségének megvannak a begyakorolt reakciói, megtanítják, merre menekülj, ha tűz üt ki vagy ne pusztakézzel akard ellökni, azt akit megráz az áram. Támadások esetére is szükséges, hogy legyenek ilyen sablonok a tarsolyunkban. Olyan mozdulatokat használj amit biztonságban tudsz művelni, ne akarj extra technikákat használni, a legkézenfekvőbb megoldást használd. A könyökünk a testünk legkeményebb része. Ha elég kicsi a távolság, használd! Ahol éred karmold meg az arcát, harapd a fülét. Használd a táskádat, kulcsodat, ha kéznél van, ezzel fokozhatod az ütéseid erejét.

3. Egy támadás brutális, neked is brutálisan kell visszatámadnod!
Ne legyél jó kislány, a támadód sem jó fiú. Az életed a legfontosabb, tegyél meg mindent, amit tudsz a védelméért. Sikíts, rúgj, harapj, karmolj, kiabálj segítségért. Gondold végig miért érdemes kockáztatnod a testi épségedet. A tárgyi értékek pótolhatóak, azokért nem éri meg felvállalni a konfliktust. Ha viszont valaki meg akar erőszakolni, akkor már teljesen más szituáció áll fenn. Aki meg sem próbál visszatámadni, akár egy életen át is bánhatja. A test sérülései gyorsabban begyógyulnak, mint a lelki sebek. Ahogyan Bertolt Brecht mondta: – Aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is.

4. Akadályozd a támadót
Ha a tolvaj a pénztárcádat, vagy a táskádat kéri próbáld meg a keze helyett messzebbre a földre dobni.  Ha a táska után hajol előnyt szerezhetsz magadnak.

5. Mindenkinek van gyenge pontja!
Akármilyen kigyúrt támadóval is kerülünk szembe mindig igaz, hogy a lágyék támadása hatékony, de ugyancsak fájdalmas pontokból még számtalan található. Nyúlj bele a szemébe, akkor nem csak fájdalmat okozhatsz, de ideiglenesen a látását is megzavarhatod. Ott van az orra, mindenkinek nagyon érzékeny, ütésre könnyezést okozhat. Nyúlj bele körömmel, a legnagyobb bikát is el lehet vezetni az orránál fogva.

6. Ne a kulcsoddal legyél elfoglalva
Ha autóba szállsz azonnal zárd be az ajtókat és indulj el mielőbb. Mikor kinyitod az ajtót, ne a kulcsodat figyeld, inkább a környezetedet. Tanuld meg úgy az ajtókat nyitni, zárni, hogy ne az kösse le minden figyelmed. A baj időben felismerése életet menthet.

7. Kerüld a kapubejárókat
Ha kapubejáró előtt, vagy egy út szélén parkoló autó mellett mész el, próbáld meg nagyobb ívben elkerülni. A támadók ilyen helyen könnyen el tudnak rejtőzni. Ha rendszeresen ütközöl más emberekkel utcasarkokon, akkor nem közlekedsz elég körültekintően, pont ilyen váratlanul támadó is közeledhet!

8. Higgy az előérzetednek
Ha az utcán gyanús alakokat, vagy egy veszélyesebbnek tűnő bandát látsz nyugodtan menj át a másik oldalra. Ha úgy érzed valaki közel megy utánad az utcán lassíts le, engedd el, inkább legyen szem előtt. Ha pedig nem tudsz kitérni a szűk utcán, ne fordítsd el a tekinteted, ha nem foglalkozol a gyanús emberekkel az nem fog megmenteni, de ha látod mire készülnek akkor több esélyed van!

9. Valaki mindig figyeljen
Ha közösen mentek szórakozni, figyeljetek, hogy legyen valaki aki “őrzi a nyájat”, aki nem iszik. Az alkohol tompítja az érzékeket, kiszolgáltatottabbá teszi az embereket. Kérj meg valakit, hogy kísérjen haza, vagy menjetek minél tovább csapatban. A veszélyes emberek nem mindig ápolatlan, gonosz arcú! Ted Bundy, a sorozatgyilkos, jóképű férfi volt és művelt. Mindig a nők szimpátiájára alapozott és így rabolta el őket.

10. Számíts rá, hogy megsérülhetsz!
Ne higgy a filmeknek, azt nem a való élet, hanem egy rendező irányítja, akinek az egyetlen célja látványos jeleneteket alkotni, és nem pedig a köznevelés. A realitásban minden sokkal nyersebben történik, nincsenek kész forgatókönyvek és semmi sem 100%-os. Ezért ezt ne is vedd receptkönyvnek, nincsenek jól megkoreografált gyakorlatsorok, a gyakorlati részt nem lehet papírból megtanulni. Viszont az alapszabályok sohasem változnak. Bízz önmagadban, és merj cselekedni!

 

 

JELENTKEZÉS NŐI ÖNVÉDELEM EDZÉSRE>>

Feltöltődsz soha nem érzett energiával és újfajta életerővel
Megerősödsz, állóképességet szerzel
Megtanulsz kiállni magadért
Megismered a fájdalmat és elkezded megszeretni
Felkészülsz egy esetleges támadásra, kinyílik körülötted a világ